Sånn unngår du kresne barn, samtidig som du sparer miljøet, tid og penger

Tekst: Karen Brynhildsen
Foto: Ida Gran-Jansen

Det å kombinere hjemmelaget barnemat med en travel jobbhverdag høres kanskje urealistisk ut, men det trenger det absolutt ikke å være. Med noen enkle grep kan du lage sunn, billig og god barnemat selv.

Gulrot og søtpotetmos

SUNN BABYMAT: Velg råvarer som kan brukes på ulikt vis. Gulrot passer både i mos...

Bananpannekaker med gulrot og bær

...og som ingrediens i bananpannekaker!

Mange foreldre ender opp med ferdiglaget barnemat, og tror det er for vanskelig, eller tidkrevende, å lage barnemat fra bunnen av. Helt feil, mener tobarnsmamma og barnemat-entusiast Ida Gran-Jansen. Hennes beste tips er å lage mer barnemat enn det som spises akkurat der og da, for så å fryse det ned porsjonsvis i små glass og isbitformer.

– Hjemmelaget barnemat er genialt. Du sparer tid, fordi du enkelt kan tine opp det du trenger fra fryseren. Gjennom smarte porsjoner, unngår du å kaste mat - som er bra for miljøet. Både fruktpureer, moser og ferdige middagsretter kan fryses ned i 1-3 måneder forteller Ida Gran-Jansen, forfatter av kokeboken Barnemat - Helt enkelt.

Unngå kresne barn

Fra barnet er rundt 6 måneder kan du begynne med fast føde. Her er det variasjon i smaker og konsistens som er nøkkelen. Velger du råvarer som kan brukes på flere ulike måter, sparer du fort mye penger fremfor å kjøpe barnematen ferdig.

– Når du lager barnematen selv kan du enkelt variere smakene og matvarene barnet får teste. Slik vekker du nysgjerrighet og glede rundt mat og kan fortere venne barnet til maten dere spiser i familien. Barn som har testet mye forskjellig mat fra begynnelsen av, blir mindre kresne senere, sier Ida. Barn som spiser det meste og er lite kresne, vil på sikt også kunne spise mer av de voksnes mat, og dermed sparer du tid og penger ved å lage samme mat til både store og små.

I kokeboken Barnemat - Helt Enkelt finner du, i tillegg til oppskrifter på babymat, oppskrifter på matretter til hele familien - så du slipper å måtte lage to forskjellige middager til voksne og barn. Disse oppskriftene er for barn fra ti måneder og oppover.

Bringebærmousse uten sukker Ida Gran Jansen Barnemat

Bringebærmousse uten sukker

Pasta og kyllingkjøttboller bilde fra Ida Gran-Jansen barnemat kokebok

Spaghetti med kyllingkjøttboller er en klassiker som kan spises av både voksne og barn.

Litt hjemmelaget mat er bedre enn ingenting

Foreldre er ikke superhelter som har alt på stell til enhver tid, selv om vi så gjerne ønsker å være det. Så ikke bli skuffet hvis du ikke rekker å ha alt hjemmelaget hele tiden - det ikke farlig å supplere den hjemmelagde maten med ferdiglaget barnemat kjøpt i butikk.

- Litt hjemmelaget mat er alltid bedre enn ingenting, sier Ida.

Kveite og ertegryte

Idas hjemmelagde kveite og ertegryte. Enkel, sunn, og god barnemat. Denne og alt det andre finner du oppskrift på i kokeboken Barnemat - Helt Enkelt

Avokado mos med mango og sitron

Babymat: avokadomos med mango og sitron

Når starter barnet med fast føde?

Det er anbefalt at babyer introduseres for fast føde når de er rundt 6 måneder. Da har barnet gjerne behov for mer energi og jern enn det morsmelken kan gi. I noen tilfeller kan smaksprøver introduseres allerede ved 4 måneder.

Tegn på at barnet ditt trenger mer enn morsmelk alene:

  • Utilstrekkelig vektøkning eller vekst

  • Barnet virker sultent selv etter mye amming

  • Barnet viser tydelig interesse for annen mat

Tegn på at barnet er fysiologisk er modent for å håndtere fast føde:

  • God hodekontroll

  • Kan sitte og bøye seg fram

  • Kan gi signal om at det er mett, for eksempel ved å snu hodet vekk

  • Kan gripe mat og forsøke å føre den til munnen

Kilde: Helsedirektoratet

Ost skinke og tomathorn matpakke

Horn med ost og skinke er perfekt matpakke-mat, og kan fryses ned til senere anledninger.

Bilde av havregrøt med cashewsmør, og friske jordbær.

Frokost som passer til liten og stor: havregrøt med cashewsmør, og friske jordbær.

Her er Ida Gran-Jansens sju grunner til å lage barnematen selv:

1. Hjemmelaget barnemat er sunt
Når du handler inn råvarene og lager barnematen selv får du full oversikt over innholdet og næringen. Slik kan du unngå unødvendige og mindre sunne ingredienser.

2. Du kan skreddersy barnematen
Hjemmelaget barnemat betyr at du har kontroll på konsistens, temperatur, mengde mat og størrelse på biter. På den måten sikrer du at alt passer perfekt til ditt barn!

3. Du sparer penger
Det er ofte billigere å kjøpe råvarer og tilberede dem selv enn å kjøpe ferdige produkter. Planlegg handlingen smart og velg råvarer som kan brukes på flere ulike måter og i forskjellige smaksprøver og retter.

4. Du kan lage barnemat som også passer deg
Ved å lage barnematen selv venner du barnet ditt fortere til råvarer og mat dere spiser i din familie.

5. Du kan unngå et kresent barn
Å lage barnematen selv gjør at du kan variere smaksprøvene og rettene i det uendelige, og kan venne barnet til en mengde ulik mat. Barn som presenteres for masse forskjellige smaker og konsistenser som små, blir mindre kresne som store.

6. Du sparer tid
Ved å lage større porsjoner av maten enn dere spiser opp, kan du fryse ned mindre porsjoner til barnet.

7. Du unngår matsvinn

Å fryse ned maten i porsjonsstørrelser som passer perfekt til barnet ditt er en ypperlig måte å unngå at mat må kastes fordi den ikke spises opp. Det er et viktig tiltak for miljøet!

Ta en titt på Idas bøker her: