Sånn gjør du hagen vårfin! Hageekspertene i Rylands Rom gir deg sine fem beste tips

Tekst av Asli Altunøz
Foto: Ingvild Festervoll Melien

Vårsolen har endelig begynt å titte frem, og hagesesongen er rett rundt hjørnet. Vi har snakket med Marita Ryland, hageekspert og forfatter av hageboka Rylands Rom - Den smarte veien til drømmehagen, som har gitt oss sine fem beste tips for å få hagen vårfin og klar til sommeren.

Vask av terrasse

Etter den harde vinteren er terrassen din mest sannsynlig dekket av grønske, skitt og støv. Derfor er det viktig at du vasker den godt og riktig før du tar den i bruk for fullt. Det å vaske terrassen trenger hverken å være komplisert eller dyrt - det eneste du trenger er en vaskekost, litt eddik og vann.

- Eddik er et like godt alternativ som andre vaskemidler folk har hjemme, i tillegg til at det er miljøvennlig, sier Marita.

Planting i krukker

Du kan begynne å sette ut planter i krukker allerede nå, og med sol og vann vokser de seg etter hvert store og fine.

- Man kan gjerne plante hardføre vekster i krukker nå, som salix, påskeliljer, primula, pinseliljer, stemorsblomst og tusenfryd. Blir det veldig kaldt om nettene, kan man med fordel sette krukkene et lunt sted om natten, som f.eks. i en bod eller garasje.

Tips: I boka Rylands Rom - Den smarte veien til hagedrømmen forklarer Marita og Per Ryland hvordan du lager krukker helt selv. Forhåndsbestill HER.

Mange krukker tett i tett med grønne spirer og planter

Pynt hagen med krukker, jo fler jo bedre.
FOTO: Tore Fjeld

Smarte tips til gjødsling

Det er viktig å fylle på med næring når det begynner å spire og gro i hagen og i krukkene. Akkurat når dette skjer, varierer veldig etter hvor man bor i landet.

- Det er ikke noe poeng i å gjødsle før den tid, for da får ikke vekstene nyttiggjort seg næringen.

Gressplenen begynner for eksempel å spire ved 8 til 10 grader, og da er det tid for å gi den en runde med hønsegjødsel. Områder med mye mose, kan gjerne få ekstra mye, men husk å vanne plenen godt etterpå for å unngå sviskader, sier Marita.

Når det kommer til krukker, fyller hun alle krukkene sine med 4-6 cm kugjødselkompost når spiringen begynner.

- Bytt ut det øverste laget jord i alle krukkene dine med kugjødselkompost. Den gamle jorden legger jeg rundt omkring i bedene våre. Et godt tips er å sjekke at gjødselen du kjøper inneholder mest mulig kugjødselkompost, og minst mulig torv. Her kan det være lurt å spørre personalet etter akkurat dette når du handler, sier hageeksperten.

Marita anbefaler også å gjødsle med det du har hjemme, som kaffegrut og eggeskall.

- Kaffegrut er supert rundt surjordsplanter som rododendron, vårlyng, pieris og blåbær. Bærbusker og frukttrær kan også få en dose, mens tomatplanter og roser blir takknemlig for kalsiumet som finnes i eggeskallet. Bruk gjerne vannet som du har kokt eggene i også som gjødsel til plantene, oppfordrer hun.

Marita Ryland jobber med krukke

Bytt ut det øverste laget jord med kugjødselkompost anbefaler Marita.
FOTO: Per Ryland

Hagemøbler

Det er lurt å gi hagemøblene en god vårvask, hvis du ikke fikk gjort dette i høst.

- Også her er eddik supert å bruke, så lenge du ikke skal etterbehandle møblene. Da bør du vurdere sterkere vaskemidler som for eksempel kraftvask. Er møblene slitte, kan du behandle de. Hør med en faghandel hva du skal bruke på det enkelte møbel, det varierer etter om det er tre eller metall sier Marita.

Hageeksperten oppfordrer sterkt til gjenbruk, fremfor kjøp av nye hagemøbler.

- Tenk kreativt rundt møbler før du eventuelt går til innkjøp av nye, og gjenbruk der du kan. Har du møbler inne som du har gått lei av, eller har til overs, som du kan bruke ute? Sjekk finn.no og Tise, hør med familie og venner. Andres skrot kan bli ditt gull. Møbler i metall, kurv og rotting kan bli kjempefine i hagen eller på altanen.

For å få en lun, hyggelig stemning på uteplassen, må det tekstiler og gjerne andre dekorative elementer til.

- Ta ut puter, pledd, og pynt som du vanligvis forbinder med å ha inne i stua. Se etter tekstiler på loppis eller bruktbutikker og sy deg enkle trekk. Se om du kan finne deg en stor kurv brukt, så kan du enkelt samle sammen tekstilene hvis det begynner å regne, i tillegg til at det gjør det lett å bære tekstilene inn og ut, oppfordrer hun.

Utemøbler pledd og puter og plante

Et metallbord som egentlig er ment for innebruk, gjør seg også supert som bord ute.
FOTO: Tore Fjeld

Nyt det

Selv om det er mye som må gjøres for å få hagen klar til sommeren, er det viktig å ta seg en pause innimellom slagene.

- Sett deg på terrassen, senk skuldrene, og nyt en kopp kaffe eller deilig limonade i den fantastiske vårsolen, sier Marita.

Marita og Per Ryland smilende i solskinn

Husk å nyte vårsolen.
FOTO: Privat